Wat is Osteopathie

Osteopathie is een zachte vorm van geneeskunde die zich richt op de gehele mens. Een osteopaat heeft veel kennis van anatomie, fysiologie en embryologie. Deze kennis, in combinatie met geoefende zachte handen die de kleinste bewegingen kunnen voelen, gebruikt de osteopaat tijdens het onderzoek en de behandeling. Met de handen wordt contact gemaakt met het lichaam en wordt op zoek gegaan naar de oorzaak van de klacht.
Meestal ontstaan problemen, klachten of ziekten door een verlies aan beweging ergens in het lichaam. Dit bewegingsverlies leidt tot functionele of structurele stoornissen en vervolgens tot (pijn)klachten. De osteopaat zal dit verlies aan beweging proberen op te heffen om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Door de osteopatische behandeling kan het verlies aan beweeglijkheid hersteld worden. Het getroffen gebied kan zijn natuurlijke bewegingen weer uitvoeren alsmede zijn functies. Hierdoor verdwijnen de (pijn)klachten.
Dit is het principe van zelfgenezing. Herstel van de beweeglijkheid is van groot belang omdat alles in het lichaam beweegt, zowel bewust als onbewust. Deze beweging heeft een functie en is onderdeel van een groter systeem. Dit systeem is onderverdeeld in de drie onderling afhankelijke systemen van het menselijk lichaam:

  • Pariëtaal aspect: het bewegingsapparaat gevormd door onder andere botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels.
  • Visceraal aspect: de inwendige organen met hun bloedvaten, lymfevaten en besturende zenuwen.
  • Cranio-sacraal aspect: de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de vliezen en het zenuwstelsel.

De drie systemen worden onderzocht en getest op beweeglijkheid en onderlinge relaties. Deze systemen vormen samen een dynamisch evenwicht. Normaal gesproken is het lichaam zelf in staat dit evenwicht te waarborgen. Soms echter raakt iemand uit evenwicht en kan het lichaam dit niet meer herstellen. Oorzaken hiervan zijn stress, slechte voedingsgewoonten of leefwijze, overbelasting, ongevallen, ziekten en operaties.
Osteopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De behandeling betreft de totale mens. Door middel van manuele technieken wordt de beweeglijkheid hersteld en het lichaam in staat gesteld weer in evenwicht te komen. Een osteopaat onderscheid zich van fysiotherapeuten, manueel therapeuten, chiropractors en masseurs door de totale aanpak. Er wordt uitgegaan van belemmeringen in de subtiele stromingen in het lichaam in plaats van spierverhardingen of blokkeringen.

Praktijk voor Osteopathie
Maaipad 4
4661 EX Halsteren

KvK-nr: 53229169
BTW-id: NL001734642B57

Wanneer u een klacht heeft over de behandeling van Amy Friedlander kunt u dit ten aller tijden met haar bespreken. Mocht er hierna toch nog een conflict bestaan, kunt u informatie vinden op de website van onze beroepsverening NRO hoe hier mee om te gaan.